четвртак, 30. јун 2011.

BesplatanSport

Iza svake dobrovoljne akcije neophodno je da, pored podrazumevajuće dobre volje u izobilju, stoji snažno uverenje ušuškano u bezuslovni entuzijazam. Iza ELEMENTA stoji veoma jednostavna spoznaja: sport menja ljude i naš svet nabolje. Ovo uverenje, razume se, ima svoju neophodnu potporu u racionalnom, analitičkom posmatranju i procenjivanju sveta odraslih onako kako to nama odraslima i dolikuje, je li... Ipak, temelj našeg uverenja se baškari u strasti: plemenitoj, čistoj radosti sportske igre.

Na zapadu često možete čuti izreku: "lopta od odraslog čoveka napravi dete". Lopta se, zapravo, samo na isti način obraća svima, uvek i svuda. Ona ne pretvara odraslog u dete, već ne pravi razliku između to dvoje. Zbog toga na njih isto deluje, a oni sa njom imaju isti odnos i dele istu strast. Osnovna naša želja je da što veći broj ljudi zarazimo tom strašću, a onima koji su je već otkrili pomognemo da u njoj uživaju što potpunije i intenzivnije.

Teško je ne primetiti koliko je naša "sportska nacija" postala troma i nezainteresovana, duhom i telom podjednako. Igrališta i otvorenih terena je sve manje, a ono malo preostalih je i usred leta, u najboljem slučaju, poluprazno. Uprkos bujanju fitnes-kulture i činjenice da teretane niču u maniru pečurki, mnogo većom brzinom nastaju privlačno pakovane "metode" mršavljenja i postizanja dobre kondicije iz fotelje. Paralelno s tim, niču i igraonice sa kapacitetima kojih se ne bi postideli ni hipermarketi, kao i virtualni i on-lajn svetovi, toliko zamršeni da je sve češće potrebna stručna pomoć da bi se naivni, lakomisleni igrač iščupao iz binarnog lavirinta opake grafike i softverski generisanih emocija.

Sport je najozbiljniji prirodni neprijatelj tih modernih "civilizacijskih" tekovina, univerzalni melem za duh i telo, nama ovde i danas potrebniji nego ikad, čini se. Institucionalna podrška njegovoj ekspanziji ne izostaje, ali u ovom trenutku nije ni izbliza dovoljna da bi se došlo do osetnog boljitka.
ELEMENT je tu da spoji ljude koji iskreno vole sport i sportske institucije koji se inače ne bi našli, da pomogne u premošćavanju jaza nastalog raspadom i propadanjem mreže sportskih institucija tokom proteklih dve decenije i da, ako ćemo iskreno, nama koji smo ga stvorili omogući da budemo blizu onoga što najviše volimo. Divan spoj lične koristi i suštinskog humanizma, što se nas tiče.

Нема коментара:

Постави коментар