недеља, 18. март 2012.

Ukidanje prezentacije www.BesplatanSport.com

Odavno planiram da počnem da pišem kakve sve vratolomije očekuju čoveka (zapravo grupicu ljudi) koji pokušavaju da organizuju Besplatan Sport.

Ova poslednja me je i naterala da sednem i počnem da pišem. Preskočiću onaj deo o tome ko smo, šta radimo i kako, verovali ili ne mi smo grupa volontera koja svoje slobodno vreme koristi da oragnizuje Besplatan Sport-kako portal tako i celu ideju.

Trenutno se suočavamo sa mogućnošću da prezentacija www.BesplatanSport.com bude ugašena. Naime kompanija Orion telekom kod koje imamo kupljen hostig nam "dobronamerno savetuje da izbegnemo ukidanje prezentacije i predjemo na korišćenje VPS servera".
O čemu se radi?

Sa 1000 dnevnih poseta (smešno zar ne) naša prezentacija ozbiljno ogrožava rad "ozbiljnih servera" ove "ozbiljne kompanije". Mi kod Oriona koristimo Webmaster hosting paket koji pruža 500Bg protoka. Naša prezentacija koristi 20Gb mesčno... ni 5% ali zato po njihovom objašnjenju koristi 11% njihovog servera i ugrožava rad svih ostalih prezenacija...

Portal www.BesplatanSport.com ni po kom osnovu ne prelazi (na koristi ni 10%) ono što paket Webmaster nudi.

Ovako je izgledalo njihovo objasnjenje, citiram:

"Poštovani,

Upravo sam pokušala da vas kontaktiram na vaš mobilni telefon, ali se ne javljate.

Obraćam vam se ovom prilikom mailom u vezi sa vašim sajtom www.besplatansport.com .  Naime, radi se o obaveštenju koje smo primili od naših administratora da je monitoring sistem servera registrovao povećanu potrošnju sistemskih resursa i veće opterećenje servera koje je prouzrokovano radom Vaše prezentacije, odnosno povećanom broju poseta namenjenim shared hosting paketima što možete videti iz priložene statistike.
Zamolila bih Vas da kontaktirate sa nama u vezi  unapređenja  hosting servisa sa shared hostinga na napedni VPS server, jer će u suprotnom sistem suspendovati prezentaciju kad dosegne kritičan nivo i time ćemo stvoriti bespotrebne probleme u radu vaše prezentacije. To nije u interesu ni nama, a ni vama. Prosleđujem vam u prilogu dokaz o povećanom broju poseta, kao i ponudu za VPS servere. U okviru svakog VPS-a dobijate Webmin administracioni panel. Za cPanel se vrši doplata u iznosu od 1768.82 rsd sa pdv-om mesečno.  Usluga je na mesečnom nivou, a ukoliko zakupite na duži vremenski period postoji mogućnost ostvarivanja  određenog popusta. Takođe, pošto ste nas postojeći korisnik, imate i određeni popust od 10%"




Naš odgovor je bio ovakav


Jasno se vidi koliko malo naša prezentacija zauzima...
U daljem dopisivanju oni su ostali pri stavu da pređemo na VPS ili će sistem sam suspendovati našu prezentaciju...

Molimo za pomoć, možda mi nešto nismo dobro razumeli ali nam se čini da kompanija Orion nema nikakvih osnova da ovako postupa...

Naš način borbe je da putem društvenih medija izvršimo pritisak na ovu kompaniju kako bi  sprečili ukidanje naše prezentacije... (kad već nemamo novca za prebacivanje iste na neki drugi)

Veliko hvala,
Ukoliko je potrebno poslaću još dodatnih informacija!
Slobodan Jovanović

7 коментара:

  1. Nažalost, njihov server - imaju potpuno pravo da rade šta hoće. Orion važi za najgori webhost u Srbiji, i u to sam se u radu lično i uverio. Da li postoji ikakva mogućnost prelaska na drugi hosting? Ja svakome savetujem to prvo, čak i pre nego što čujem kakve probleme sa Orionom imaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, uvek možemo da se prebacimo, problem je što portal još uvek ne zaradjuje i sve što je urađeno bilo je prvo "iz džepa" članova organizacije, pa onda od MOS-a. Trenutno nemamo para za drugi hostig i dok se to ne promeni na ovaj način pokušavamo da se osiguramo da nam ne ukinu prezentaciju-na kvarno... hvala na podršci

      Избриши
  2. Mogu samo da dodam da nije najgori u Srbiji, nego mislim da je na svetu najgori taj Orion. Kada bi samo malo pogledao listu hakovanih sajtova ne bi verovao da su bukvalno svi ,ali bas svi hostovani na Orionu. Mogao bih da pisem ovde do sutra koliko je jedan moj kolega imao problema oko sajta i uredjivanja i svih ostalih stvari koje si ti nabrojao. Mnogo mi je drago sto si napisao ovaj blog i samo mi potvrdjuje da ima jos normalnih ljudi! Zameram ti samo sto si uopste pomislio da odes kod njih ,a ukoliko hoces pravi Hosting ,gde ces imati podrsku 24/7 i to live, a ne kao kod ovih dripaca, da ti odgovaraju sa nebuloznim pitanjima, poseti ixwebhosting.com, i naravno uporedi sve sa Orionom, ali se potrudi da se ne iznerviras mnogo. Sve najbolje i bravo za blog.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, pa to sam i zaboravio, za ovih godinu dana bar 5 puta su nam hakovali sajt... strašno, serveri su im nikakvi.
      Blog samo morao da počnem jer želim da nam isključe prezentaciju-na kvarno. Ali i da se ljudi upoznaju sa radom ove kompanije.
      Mada iskreno da kažem i da proverim da li mi negde grešimo jer smo zapanjeni koliko samouvereno tvrde da smo probili limite...

      Избриши
  3. I da, ja cu vam obezbediti hosting za godinu dana, jer mi se svidja vas rad, a i sam se nalazim u sportu, tako da.. Ako ste zaineteresovani mozemo se dogovoriti u vezi sa tim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veliko hvala. Divno je kada neko prepoznaje naš rad pre svega kao nešto šta vredi podržati.
      Predlog nećemo prihvatiti, ali ga nećemo ni odbiti :) Smatramo da smo u pravu i trudićemo se da izguramo do kraja, da vidimo da li će stvarno ugasiti prezentaciju. U poslednjoj prepisci (a postaviću celu prepisku) smo u cc stavili više ustanova za zaštitu potrošača kao i tržišnu inspekciju.
      Još jednom hvala i budimo u kontaktu, ko zna šta će se desiti na kraju.

      Избриши
    2. Samo napred i bez stajanja, mi posetioci smo uz vas uvek, ako treba neka pomoć javite. :)

      Избриши